Gottfried Böhm, arkitekti që shkriu gjeometrinë në ndërtesa kishtare

Gottfried

Karriera e Gottfried Böhm (i lindur më 23 janar 1920) lëviz nga e thjeshta në kompleksen dhe nga e shenjta në laike, por gjithmonë është angazhuar për të kuptuar rrethinën e tij.

Në vitin 1986, Böhm u nderua me çmimin e tetë të Pritzker për atë që juria e përshkroi si “martesën e tij të çuditshme dhe joshëse” të elementeve arkitekturore nga e kaluara dhe e tashmja. Përdorimi unik i materialeve të Böhm, si dhe refuzimi i tij i emulimit historik, e kanë bërë atë një njeri me ndikim në Gjermani dhe jashtë saj

.I lindur në një familje të gjeneratës së tretë të arkitektëve, Böhm filloi të punonte në firmën e babait të tij pas studimeve të inxhinierisë dhe skulpturës në Technische Hochschule të Mynihut dhe në Akademinë e Arteve të Bukura. Pas punës në Gjermani dhe Shtetet e Bashkuara, dhe babait të tij më vonë, Böhm mori përsipër firmën e bazuar në Koln në vitin 1955.

Për shumë vite, komisionet e Böhmit ndoqën trashëgiminë e babait të tij. Në këtë periudhë të hershme, e cila vazhdoi në vitet 1960, Böhm punoi ekskluzivisht me kisha, pasi babai i tij ishte një arkitekt i njohur i kishave dhe katedraleve katolike.

Por Gottfried devijoi nga stili Dominikan i babait të tij, duke prezantuar formalizmin në praktikë me sipërfaqe të pastra gjeometrike, shpesh të bëra në tulla të kuqe me elemente të vogla xhamie. Konet, piramidat dhe cilindrat e vendosur në krye të njëri-tjetrit krijojnë një përfaqësim të qartë dhe të drejtpërdrejtë të shenjtës.

Në Kishën e Shën Jozefit në Kierspe, Gjermani (1957-1959), një mur i ulët me tulla, i bërë fillimisht nga betoni i derdhur, rrethon oborrin. Pika konike dhe kullat për zile ngjiten mbi pjesën tjetër të strukturës së përulur, një motiv tipik i punës së mëparshme të Böhmit. Kisha gjithashtu përmban disa nga trëndafilat e qelqit të njomur të arkitektit, të cilat shfaqen nëpër shumë ndërtesa fetare.

NJOKIS IDEA